Vikingskipshuset inneholder gravfunn fra fire utgravninger. De to mest kjente vikingskipene er Tune, som er det første vikingskipet som ble funnet, og Gokstad som er verdens best bevarte vikingskip. Du kan også se flere gjenstander fra Osebergfunnet som blant annet sleder, senger og vogner. Du står kun få cm fra disse historiske gjenstandene som vitner om en av de mest sagnomsuste epokene i norsk historie.

Oseberg skipet er også utstilt på museet. I 1903 gravde en gårdsbruker i Vestfold ut det han trodde var en stor gravhaug på eiendommen sin. Til hans store overraskelse viste gravhaugen seg å inneholde restene et nedgravd skip. Arkeologer ble tilkalt og det ble begynnelsen på et 21 års arbeid for å preparere og konservere skipsdelene. Det mest slående med Oseberghaugen er den unike treskjærerkunsten fra år 834.

Tune og Gokstad

Tune ble funnet allerede i 1867 på en gård utenfor Fredrikstad. Det som en gang var et hurtiggående skip som fraktet folk over havet i stor fart, endte sine dager i en gravhaug. Det var ikke uvanlig i vikingtiden at mennesker av høy rang ble gravlagt sammen med skip og våpen. I Tunegraven fant de en mann som ble gravlagt sammen med tre hester.

Gokstad ble også funnet i en gravhaug. Før den endte sin ferd der, har den nok seilt langt av gårde på verdens hav. Det vel 22 meter lange skipet hadde til og med et oppbevaringsrom under dekk, noe som tyder på lange overfarter. Det ble også funnet tøystykker som man tror er rester av seil. Underlig nok er det ingen tegn til dragehoder som var vanlige på vikingskip.

Praktiske opplysninger

Museet har åpent alle dager i uka, unntatt 1. nyttårsdag. Sjekk hjemmesiden http://www.khm.uio.no/besok-oss/vikingskipshuset/ for andre dager hvor museet kan være stengt. Åpningstidene er kl. 9–18 i høysesongen (1. mai til 30. september) og kl. 10–16 i lavsesongen (1. oktober til 30. april). Voksne betaler 100 kr, pensjonister betaler 80 kr og barn under 18 er gratis. Billetten gjelder også til Historisk Museum de neste 48 timene.

Vikingskipshuset ligger noe usentralt plassert, sammenlignet med andre museer i Oslo-området. Dette museet ligger på Bygdøy. Buss 30 går fra Rådhuset og stopper rett utenfor museet. Du kan også kombinere besøket dit med en tur til Kon Tiki Museet og Norsk Folkemuseum som også er på Bygdøy (buss 30 stopper også utenfor disse museene). Om sommeren kan du ta ferge fra Rådhuskaia.