Norsk Folkemuseum er et av de meste spennende og innholdsrike friluftsmuseene i Norge. Med sine 160 bygninger viser museet et spenn av byggeskikk og interiør fra middelalderen med Gol stavkirke frem til nyere tid med en OBOS gård fra Wessels gate i Oslo. Museet byr også på en mengde faste og skiftende utstillinger, samt aktiviteter tilpasset årstidene. Uansett hvor ofte du besøker museet, vil du oppleve noe nytt.

Blant de faste utstillingene finner du norsk folkekunst som viser bruksgjenstander og innbo håndlaget av gårdsfolk eller bygdehåndverkere uten formell utdannelse. Utstillingen viser smakebiter av utsmykking gjennom årene, så vel som regionale tradisjoner. Du finner også en utstilling som viser samisk kultur og tradisjon hvor du finner gjenstander fra samiske næringsveier fra fiske til reinhold. Ellers er det utstillinger med norsk kirkekunst, folkedrakter, reformasjonen og strikking.

Opplevelser

Norsk Folkemuseum tilbyr besøkende mer enn bare å se på utstillinger og bygninger. Gjennom hele året arrangeres et vidt spenn av aktiviteter som er tilpasset årstidene. Eksempler på hva du kan oppleve er: Bakst av hardangerlefser i eldhus (disse skal du selvsagt også smake!), kjøring med hest og vogn, og om sommeren vandrer husdyrene rundt på området. Her finnes kyr, høns, hester, griser og sauer.

Hver søndag i sommersesongen er det folkedans på Festplassen. Du kan også oppleve folkedans på julemarkedet. Førjulstiden er kanskje noe av det mest spesielle Norsk Folkemuseum tilbyr. Hver desember kan du se hvordan det ble pyntet til jul gjennom tidene i de ulike husene og markedsbodene frister med spennende og tradisjonell mat og andre varer. Og hvem vet? Kanskje dukker også nissen opp?

Praktiske opplysninger

Norsk Folkemuseum ligger på Bygdøy ca. 5 km utenfor Oslo. Har du ikke bil kan du ta buss nr. 30 som går blant annet fra Rådhusplassen. Bussene går mellom hvert 5. til hvert 10. minutt og stopper rett utenfor museet. Et annet alternativ er å ta ferje fra Rådhusbrygga til Dronningen. Da må du beregne en liten gåtur på 10 til 15 minutter fra ferjen til museet.

Museet er åpnet hele året, men holder stengt julaften, første juledag og første nyttårsdag. På 17. mai er området åpent og gratis å vandre rundt i, men selve husene er lukket for anledningen. Museets åpningstider i høysesongen (15. september til 14. mai) er kl. 11-15 hverdager, helg og helligdager 11-18. Resten av året fra 10-18. Besøker du museet på ukedagene får du midtukesrabatt.